Diety
Diety
Diabetická dieta
Základní zásady diabetické diety:
Stravujte se pravidelně, 3-6x denně podle doporučení lékaře. Pauzy mezi hlavními jídly by neměly být delší než 6 hodin a kratší než 4 hodiny. Svačiny konzumujte nejlépe 3 hodiny po hlavním jídle.
Omezte, popř. vylučte zcela sladké výrobky (cukr, med, sladkosti – sušenky, koláče, dorty, sladké nápoje). Potraviny obsahující jednoduchý cukr mohou konzumovat pouze výjimečně, v množství do 10g sacharidů na porci, diabetici, kteří jsou dobře kompenzovaní a netrpí nadváhou či obezitou.
Neslaďte pravidelně cukrem, medem, ani přírodními sladidly jako je javorový sirup, třtinový cukr. Pokud musíte sladit, používejte nekalorická sladidla (např. stévie, sukralóza, sacharin, aspartam, acesulfam)
Sacharidové potraviny by měly být bohaté na vlákninu, vhodnější je např. celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže. Hladina glykémie po nich stoupá pomaleji než po výrobcích z bílé mouky.
Jednoduché sacharidy obsažené v ovoci je vhodné konzumovat v malých množstvích na svačiny.
Je vhodné, abyste omezili, popř. vyloučili živočišné tuky (máslo, sádlo, tučná masa a masné výrobky, tučné mléčné výrobky. Tuky přispívají k přibírání na hmotnosti, a tím vzniká riziko zhoršení kompenzace diabetu a vzniku a rozvoje aterosklerózy.
Zařaďte do jídelníčku pokrmy z ryb, doporučuje se 2-3x týdně (400g). Obsahují tuky pro organismus prospěšné.
Jezte denně alespoň 600g zeleniny a ovoce (přednost dejte zelenině). Doporučuje se zařadit 5x týdně luštěniny (mají značný obsah vlákniny). Pozor na větší množství mrkve, hrášku, kukuřice, červené řepy a celeru – mohou ve větším množství ovlivnit glykémii.
Pijte dostatečné množství nekalorických tekutin (voda, čaj, minerálky bez příchutě). Doporučené množství je 30ml/kg tělesné hmotnosti na den.
Pozor na alkohol – obsahuje velké množství energie a při léčbě diabetu tabletkami nebo inzulínem může zapříčinit těžkou hypoglykémii.
Udržujte si svoji ideální hmotnost. Dosáhnete toho přiměřenou stravou a dostatečným pohybem.
Příklady jednotlivých jídelníčků podle typu diety:
Dieta se 150g sacharidů - redukční.
Obsahuje 1400 kcal = 5800 kJ , 80g bílkovin, 50g tuků a 150g sacharidů.
Snídaně (35g sacharidů): 60g chleba, 15g rostlinného tuku, 40g plátkového sýra, hrnek bílé kávy
Svačina (15g sacharidů): 120g jablka
Oběd (40g sacharidů): hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, 170g brambor, pečené kuře,miska okurkového salátu
Svačina (20g sacharidů): 150g bílého jogurtu, 20g chleba
Večeře (40g sacharidů): 80g chleba, 20g rostlinného tuku, 100g šunky, cca 100g zeleniny čerstvé
Dieta s 200g sacharidů.
Obsahuje 1800 kcal = 7500 kJ, 90g bílkovin, 70g tuků a 200g sacharidů.
Snídaně (40g sacharidů): 70g chleba, 20g rostlinného tuku, 50g šunky, hrnek bílé kávy
Svačina (30g sacharidů): 120g jablka, 30g chleba
Oběd (50g sacharidů): bramborová polévka (nezahuštěná), cca 140g vařené rýže, vepřové na žampionech
Svačina (30g sacharidů): 40g celozrnného pečiva, ovocný jogurt DIA
Večeře (50g sacharidů): šunkafleky (cca 160g samotných vařených těstovin), hmotnost celého pokrmu cca 250g
Dieta s 250g sacharidů denně.
Obsahuje 2100 kcal = 8 800 kJ, 95g bílkovin, 80g tuku.
Snídaně (45g sacharidů): 80g chleba (cca 2 krajíce), rostlinný tuk, 40g šunky, hrnek bílé kávy
Svačina (35g sacharidů): 140g pomeranče, 40g chleba s máslem (10g)
Oběd (65g sacharidů): zeleninová polévka s krupicí, 4ks houskového knedlíku (105g),segedínský guláš
Svačina (35g sacharidů): 400g kefírového mléka, 1 ks rohlíku grahamového (60g)
Večeře (50g sacharidů): 90g chleba, rostlinný tuk 20g, lučina 100g, okurka salátová
2.večeře (20g sacharidů): chléb 40g a 40g šunky
Opatření při hyperurikemii (dně)
Hyperurikémie je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Stoupne-li její množství v těle nad určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů či v ledvinách. Typickým projevem je dnavý záchvat, který může být vyprovokován nejrůznějšími podněty – dietní chyba, konzumace alkoholu, únava, emoční stres, drobné poranění apod. Typickým příznakem je bolest a zarudnutí jednoho či více kloubů, často např. palce u nohy. Bez léčení dochází po opakovaných záchvatech k trvalé deformaci postižených kloubů. U některých nemocných dochází rovněž k tvorbě ledvinových kamenů, které mohou ucpat vývodné cesty močové, a způsobit tak velmi bolestivou ledvinnou koliku.
Zásady při hypeurikémii:
Dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů – látek, ze kterých vzniká kys. močová. Omezte příjem masa, vyvarujte se masových vývarů, vnitřností, špenátu, luštěnin, kakaa, nakládaných a konzervovaných potravin a pikantních jídel. Snažte se přejít spíše na mléčné bílkoviny. Podrobnosti najdete v tabulce.
Normalizujte Vaši tělesnou hmotnost. Nepřejídejte se.
Omezte příjem alkoholu – tak, jako byste měli řídit auto. Co toleruje dopravní policie, lze tolerovat i u dny.
Pijte hodně tekutin (cca 3 litry za den – neplatí pro lidi s chronickým srdečním seháním, kte¬ří by měli pít nejvýše 2 l tekutin za den).
Užívejte pravidelně léky, které Vám předepsal Váš lékař.
Doporučné potraviny:
nápoje: velký přísun ovocný čaj, voda s ovocnou šťávou, limonády
tuky: rostlinné tuky, rostlinné oleje
mléčné výrobky: mléko, nízkotučné sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí
zelenina a ovoce: čerstvá zelenina a ovoce, hlávkový salát, kompoty, brambory
obiloviny: těstoviny, kukuřice, moučné pokrmy
pečivo: bílé i tmavé
pochutiny: mléčné koktejly, ovocná zmrzlina, puding, želatinové dorty, sušenky
koření: petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka
Potraviny v omezeném množství
nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína
tuky: máslo
ryby: sladkovodní ryby
maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso
mléčné výrobky: smažený sýr
vejce: smažená vejce, vařená vejce
zelenina, ovoce: květák, houby
obiloviny: fazole, rýže
pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky
pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy
koření: nepatrné množství Glutasolu
Nevhodné potraviny
silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína
tuky: živočišné tuky a bílkoviny
ryby: mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka
maso: vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty,zvěřina, tučné uzeniny
mléčné výrobky: plísňové a tučné uzené sýry
zelenina, ovoce: špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta
obiloviny: hrách, čočka
pochutiny: čokoláda, marcipán
koření: ostrá koření, hořčice, sojová omáčka worcester
Rozhodně byste se měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž látku purin, která může nemoc zhoršovat. Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organizmu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké bolesti pacientům se dnou. Vysoké množ¬ství látky purin však obsahuje rovněž maso a ryby či pivo. Právě proto by vyjmenované poživatiny neměli pacienti se dnou buď vůbec konzumovat, případně jen v omezeném množství. Aby byl u nich zajištěn přísun proteinů, měli by pít více mléka, jíst sýr a vejce.
Opatření při zvýšené hladině cholesterolu
Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot. Při léčbě je hlavní naučit se s chorobou žít a zavést zdravý životní styl. Zaměřte se hlavně na tato opatření:
1. Skončete s kouřením: nekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob.
2. Zbavte se nadváhy:zredukujte váhu, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm). Snižte energetický příjem potravy a zvyšte energetický výdej. Snižujte hmotnost pozvolna, ideálně 1 kg/měsíc.
3. Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitu: pravidelně většinu dní po dobu třiceti minut aerobně cvičte. Vhodnými sporty jsou běh, chůze, plavání, jízda na koni, na kole, aerobik, bruslení.
4. Vyvarujte se stresu.
5. Změňte stravovací návyky - zaměřte se na obsah a složení potravy (kolik, co a kdy jíte)
Jezte přiměřeně, nepřejídejte se.
Optimálně jezte 3-5x denně s pravidelnými intervaly mezi jednotlivými jídly. Nevynechávejte hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře). Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.
Pijte dostatek tekutin, nejméně dva litry denně (nejvhodnější je pitná voda).
Dbejte na pestrou stravu.
Tuky nesmí představovat více než 30 % denního energetického příjmu. Živočišné tuky (máslo, sádlo aj.) nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
Omezte jednoduché cukry (sladkosti aj.)
Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
Jezte dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně a dvě až tři porce mořské ryby týdně.
Omezte solení. K dochucování pokrmů používejte bylinky a koření.
Dodržujte střídmost v pití alkoholu (nepřekračujte denní množství u mužů 2 dl vína, 0,5 l piva nebo 1 velký panák tvrdého alkoholu, a u žen 1 dl vína, 0,3 l piva nebo 1 malý panák tvrdého alkoholu).
Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování.